Η Βάση Ελ Γκρέκο γίνεται έργο Τέχνης
13.12.2021
Η Βάση Ελ Γκρέκο γίνεται έργο Τέχνης
Οι δημιουργίες του Θανάση Λάλα επάνω στις Βάσεις Εστίας Ελ Γκρέκο

Μπορεί η καθημερινότητά μας να επεκταθεί, να πάρει μια εντελώς διαφορετική μορφή; Η απάντηση είναι καταφατική και το όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Τέχνη.  

Ο εικαστικός και συγγραφέας Θανάσης Λάλας προσεγγίζει τις Βάσεις Ελ Γκρέκο με την καλλιτεχνική του ματιά, προσδίδοντας στην ύπαρξή τους μια συλλεκτική αξία.  

«Πιστεύω ότι η Τέχνη δεν είναι κάτι που απλώς κρεμιέται πάνω στους τοίχους, μπορεί να είναι εφαρμοσμένη πάνω σε αντικείμενα καθημερινά. Έτσι και η Βάση, κάτι που το αποκτά κανείς για να ικανοποιήσει μια καθημερινή του ανάγκη, να φτιάξει τον καφέ του ή να βράσει ένα αυγό, μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα Τέχνης και να επεκτείνει την πραγματικότητα», σημειώνει ο κ. Λάλας.  

Οι ζωγραφισμένες Βάσεις Ελ Γκρέκο αποτελούν κομμάτι της έκθεσης του καλλιτέχνη, υπό τον τίτλο «Πετώντας βότσαλα στο βάλτο του μυαλού μου!», η οποία φιλοξενείται αυτή την περίοδο στην Γκαλερί Contemporary Athens. 

Ο εικαστικός Θανάσης Λάλας ζωγραφίζει πολυκοσμίες πάνω στις Βάσεις Ελ Γκρέκο

Η έκθεση περιλαμβάνει ολιστικά έργα του Θανάση Λάλα, που κατά κύριο λόγο μεταφράζονται σε εικαστικές εφαρμογές πάνω σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης. «Είναι η ολιστική μου δουλειά πάνω σε πλακάκια, πάνω σε καρτ ποστάλ, πάνω σε είδη υγιεινής κ.α. Για παράδειγμα, το πρώτο κομμάτι πάνω στο οποίο ζωγράφισα ήταν το μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου Smart. Ο επισκέπτης θα δει ό, τι με ερεθίζει για να μπορέσω να εφαρμόσω πάνω του Τέχνη. Μου αρέσει να επεμβαίνω με τα χέρια μου στις ανύποπτες στιγμές της καθημερινότητας των ανθρώπων», εξηγεί.  

Τι βλέπει, λοιπόν, ο επισκέπτης της έκθεσης συγκεκριμένα πάνω στις Βάσεις Ελ Γκρέκο; «Επιχείρησα να φτιάξω μια φυλή, μια κατηγορία μορφών που να έχει σχέση με τη χαρά των ανθρώπων. Είναι ακροβάτες, είναι άνθρωποι που αγγίζονται, πολυκοσμίες ατόμων που συνυπάρχουν, όλο αυτό δηλαδή που μας απασχολεί σαν πρόβλημα γύρω μας σήμερα», αναφέρει ο Θανάσης Λάλας.  

Οι δημιουργίες του Θανάση Λάλα πάνω στις Βάσεις Ελ Γκρέκο στη Γκαλερί Contemporary Athens

Για τον ίδιο, μέσα από κάθε ζωγραφιά ο θεατής «ταξιδεύει» στα «άλλα» που κάνουν τη ζωή μας μεγαλύτερη. «Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο η καθημερινότητά του και η λογική με την οποία αντιμετωπίζει τη ζωή. Είναι και αυτά που φαντάζεται, αυτά που ονειρεύεται, είναι τα ταξίδια του. Γιατί ενώ ζούμε εδώ και ξέρουμε ότι κάθε μέρα θα σηκωθούμε και θα πάμε στη δουλειά, ονειρεύομαστε ένα ταξίδι; Για να μπορέσουμε να δώσουμε στην επανάληψη μια διαφορετική μορφή, μια άλλη προέκταση. Το ταξίδι λοιπόν, εκτός από το να μπει κάποιος στο τρένο και να πάει άλλου, γίνεται και με το να κάθεσαι σε μια καρέκλα στο σπίτι σου, στην κουζίνα σου, βλέποντας ένα έργο Τέχνης».  

INFO

Μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση στην Γκαλερί Contemporary Athens (Λεβέντη 1, Κολωνάκι). Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 18.00, Σάββατο 10.00 – 15.00. Διάρκεια έκθεσης: έως 15 Ιανουαρίου 2022. Είσοδος ελεύθερη.