Ελληνικός καφές και Εγκυμοσύνη: Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης
05.05.2022
Ελληνικός καφές και Εγκυμοσύνη: Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης
Ποια είναι η ιδανική ποσότητα ελληνικού καφέ στην εγκυμοσύνη
Photo by Ivan Samkov on Pexels

Κάθε γυναίκα που αποφασίζει να φέρει ένα παιδί στον κόσμο ζει για εννέα μήνες μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, χρειάζεται να αλλάξει ή να περιορίσει αρκετές συνήθειες με στόχο τη βέλτιστη ανάπτυξη του εμβρύου.

Τι ισχύει, λοιπόν, με την κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη; Επιτρέπεται στις εγκύους να πίνουν καφέ και τι ακριβώς χρειάζεται να έχουν κατά νου;

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για τις έγκυες γυναίκες είναι τα 200 mg. Αυτό το όριο θέτει και η Αμερικανική Επαγγελματική Ένωση Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG).

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτή η σύσταση είναι αισθητά μικρότερη συγκριτικά με εκείνη για τον υπόλοιπο ενήλικο πληθυσμό.

Η εγκυμοσύνη επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο μεταβολίζεται η καφεΐνη κι έτσι οι έγκυες γυναίκες τείνουν να διατηρούν για περισσότερο διάστημα τη διεγερτική ουσία στον οργανισμό τους.

Ποιες τροφές περιέχουν καφεΐνη

Μπορεί ο καφές να συνδέεται άμεσα με την εν λόγω ουσία λόγω της κοινής ετυμολογικής τους ρίζας, αλλά δεν είναι η μόνη πηγή καφεΐνης.

Υπάρχουν επιπλέον τροφές, ποτά και ροφήματα που την περιέχουν και αυτό σημαίνει ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ελέγχουν συνολικά την ημερήσια ποσότητα που καταναλώνουν.

Καφεΐνη, λοιπόν, υπάρχει:

-στο τσάι

-στη σοκολάτα

-σε αναψυκτικά τύπου cola

-σε ενεργειακά ποτά

-σε κάποιες μπάρες δημητριακών

-σε κάποιες τσίχλες

-σε ορισμένα παγωτά

Τι ισχύει για τον ελληνικό καφέ

Ο ελληνικός, ο καφές που έχει συνδεθεί με κάθε ώρα και στιγμή της μέρας, περιέχει λίγη καφεΐνη ανά μερίδα. Πιο συγκεκριμένα, με μια ενδεικτική ποσότητα 50ml ο οργανισμός λαμβάνει μόλις 40mg της ουσίας.

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η επιλογή του decaf ελληνικού καφέ. Ο νέος ελληνικός καφές Ελ Γκρέκο Χωρίς Καφεΐνη, αποκλειστικά από ποικιλίες Arabica, είναι ιδανικός για κάθε διάλειμμα μέσα στη μέρα, πρωινό ή απογευματινό.

Χάρη στη φυσική του επεξεργασία και τη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης με νερό, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του διατηρούνται αναλλοίωτα. Με ξεχωριστό άρωμα και σώμα μέτριο και απαλό, ο νέος ελληνικός καφές Ελ Γκρέκο Χωρίς Καφεΐνη αποτελεί την εναλλακτική λύση για απολαυστική γεύση κάθε στιγμή!

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε έγκυο γυναίκα ή γυναίκα που θηλάζει είναι να συμβουλεύεται τον γιατρό της σε κάθε βήμα. Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρει να απολαύσει αρμονικά την καθημερινότητά της.