Έχεις απορίες για τον ελληνικό καφέ; Ο coffee expert δίνει τις απαντήσεις
10.12.2021
Έχεις απορίες για τον ελληνικό καφέ; Ο coffee expert δίνει τις απαντήσεις
Ο coffee expert Σταύρος Λαμπρινίδης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού της Ελ Γκρέκο

Ο καθένας μας πορεύεται συντροφιά με τον ελληνικό καφέ από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του, σε κάθε διαφορετικό και συναρπαστικό στάδιό της. Ωστόσο, πολλές φορές προκύπτουν απορίες σχετικά με το αγαπημένο αυτό ρόφημα. Υπάρχουν «πώς» και «γιατί» που ψάχνουν απαντήσεις για να φωτίσουν ακόμη παραπάνω τις πτυχές του γευστικού αυτού σύμπαντος.

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης, καταξιωμένος barista με μεγάλη γνώση για τον καφέ και επιτυχίες σε εγχώριους αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς, απαντά στις δικές σας ερωτήσεις! Με σχόλια και μηνύματα, σε Facebook και Instagram, επικοινωνήσατε μαζί μας και θέσατε τις απορίες σας.

Βρείτε, λοιπόν, παρακάτω τη σύντομη λίστα με όλες τις απαντήσεις του βραβευμένου coffee expert:

Τι είναι αυτό που κάνει τον ελληνικό καφέ να ξεχωρίζει;

Ο ελληνικός είναι ξεχωριστός χάρη στις ποικιλίες που διαλέγονται για αυτόν ως πρώτη ύλη και χάρη στον τρόπο καβουρδίσματος, άλεσης και παρασκευής του. Όσον αφορά το γευστικό του κομμάτι, είναι ένας γλυκόπιοτος καφές που αφήνει ωραία πικράδα με γλυκά αρώματα και νότες καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Φυσικά, παίζει ρόλο και το προσωπικό μεράκι που θα βάλει ο κάθε άνθρωπος όταν θα τον φτιάξει στο σπίτι του.

Ποια διαφορά έχει ο δικός σας ελληνικός καφές από τους άλλους;

Ο καφές Ελ Γκρέκο δημιουργείται από ποικιλίες ανώτερες, οι οποίες χρησιμοποιούνται και για τον espresso. Αυτό, του δίνει πιο έντονα γευστικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, διαφοροποιείται και στον τρόπο καβουρδίσματος, που συγκεκριμένα έχει επιλεχθεί ώστε να αναδεικνύονται τα τελικά αρωματικά και γευστικά στοιχεία του.

Γιατί να δοκιμάσω τους νέους τύπους ελληνικού καφέ; Τον Ελ Γκρέκο Χωρίς Καφεΐνη  και τον Ελ Γκρέκο Σκούρο;

Οι νέοι τύποι ελληνικού καφέ Ελ Γκρέκο διατηρούν την ποιότητα του Κλασικού, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν τα δικά τους ξεχωριστά πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, ο ελληνικός καφές Ελ Γκρέκο Χωρίς Καφεΐνη, με μέτριο και απαλό σώμα, είναι ιδανικός για όποιον αποζητά γευστική απόλαυση κάθε στιγμή της μέρας. Χάρη στη φυσική του επεξεργασία και τη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης με νερό, διατηρεί αναλλοίωτα τα μοναδικά του χαρακτηριστικά. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, παράγεται αποκλειστικά από ποικιλίες Arabica, προσφέροντας μια ξεχωριστή νότα στο φλιτζάνι σας.

Από την άλλη, ο ελληνικός καφές Ελ Γκρέκο Σκούρος προσφέρει μια δυνατή εμπειρία από την πρώτη κιόλας γουλιά. Διαθέτει το ίδιο χαρμάνι με τον Κλασικό, αλλά έχει καβουρδιστεί περισσότερο με αποτέλεσμα να αναδεικνύει πιο έντονα χαρακτηριστικά. Έτσι, είναι ιδανική επιλογή για όποιον επιθυμεί περισσότερη ένταση στη γεύση και το άρωμα του καφέ.

Πώς γίνεται το φλιτζάνι Ελ Γκρέκο να συγκρατεί το κατακάθι;

Το πορσελάνινο φλιτζάνι Ελ Γκρέκο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε, όταν τελειώνει ο καφές και το υψώνουμε για να πιούμε τις τελευταίες γουλιές, να μην γευόμαστε το κατακάθι. Είναι φαρδύ στο κάτω μέρος του και αυτή η φόρμουλά του λειτουργεί ως ένα εσωτερικό «αυλάκι», που συγκρατεί το κατακάθι.

Πόσες φορές πρέπει να ανακατεύουμε τον ελληνικό καφέ; Τον βάζουμε ταυτόχρονα με το νερό ή κάνουμε κάποια άλλη διαδικασία;

Αν ανακατεύουμε συνέχεια τον ελληνικό καφέ, θα πάρουμε πιο πολλά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά και σίγουρα θα μας δώσει ένα έντονο καϊμάκι.

Η σωστή διαδικασία είναι να βάζουμε πρώτα το νερό σε θερμοκρασία δωματίου στο μπρίκι και μετά να βάζουμε την ανάλογη ποσότητα καφέ. Με το αναδευτήρι - δοσομετρητή Ελ Γκρέκο, τρεις κοφτές κουταλιές είναι ιδανικές για μονό ελληνικό και πέντε κοφτές κουταλιές για διπλό.

Αντίστοιχα, στο μπρίκι Ελ Γκρέκο, βάζουμε 60ml νερό για μονό ελληνικό (δηλαδή, στην πρώτη ένδειξη του μπρικιού) και 120 ml νερό για διπλό (δηλαδή, στη δεύτερη ένδειξη του ίδιου μπρικιού).


Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πιούμε ελληνικό καφέ;

Ο ελληνικός καφές δεν έχει ώρα, είναι κατάλληλος για κάθε στιγμή της μέρας. Σίγουρα το πρωινό ξύπνημα γίνεται πιο ωραίο παρέα με έναν ζεστό ελληνικό και μας βοηθά να ξεκινήσουμε όμορφα τις δουλειές μας. 

Ποιο είναι το μυστικό για ένα τέλειο καϊμάκι;

Χρειάζεται να ανακατεύουμε συνεχόμενα και όταν δούμε τον καφέ να ξεκινήσει να φουσκώνει, θα πρέπει να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Στο τέλος, επιλέγουμε να ρίξουμε τον καφέ στο φλιτζάνι από κοντινή απόσταση. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε το σωστό μπρίκι. Το μπρίκι Ελ Γκρέκο έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να κρατάει το καϊμάκι ενωμένο, δηλαδή να μην σπάει, και να επιτρέπει στον καφέ να φουσκώσει ομοιόμορφα

Ο ελληνικός καφές έχει ημερομηνία λήξης;

Όπως όλα τα προϊόντα που καταναλώνουμε, έτσι και ο ελληνικός έχει ημερομηνία λήξης. Καλό είναι όταν τον αγοράζουμε, να τον τοποθετούμε στο αεροστεγές Δοχείο Ελ Γκρέκο για να κρατάει άριστα τα αρώματά του. Να μην τον βάζουμε στο ψυγείο, αλλά σε σκιερό και δροσερό μέρος και φυσικά να αποφεύγουμε την υγρασία και το φως.

Έχει βιταμίνες ο ελληνικός καφές;

Είναι ένας καφές πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, το χλωρογενικό και το καφεινικό οξύ. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Πόση καφεΐνη έχει ο ελληνικός καφές; Και σε σχέση με άλλους καφέδες πόσο βαρύς είναι;

Ο καφές φίλτρου είναι αυτός που έχει την περισσότερη καφεΐνη. Στον αντίποδα, ο ελληνικός καφές, αμέσως μετά τον espresso, είναι ο δεύτερος στη λίστα με τη λιγότερη καφεΐνη. Το πόσο βαρύς θα γίνει ο καφές που πίνουμε εξαρτάται από την ποσότητα καφέ και νερού που θα βάλουμε. Συστήνεται πάντα με τον καφέ να πίνουμε μαζί και νερό.