Γνώρισε το DOGS' VOICE: 7 απαντήσεις από την ιδρύτρια του Οργανισμού
25.11.2022
Γνώρισε το DOGS' VOICE: 7 απαντήσεις από την ιδρύτρια του Οργανισμού

Από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, η Ελ Γκρέκο στηρίζει την αποστολή του Οργανισμού DOGS' VOICE μέσα από τη δράση προσφοράς «Φρόντισε τους καλύτερους φίλους σου».

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα το παραδώσουμε στο DOGS' VOICE για την ενίσχυση του οράματός του: για μία Ελλάδα χωρίς αδέσποτα, με πολίτες που σέβονται τα ζώα και τα δικαιώματά τους.

Παρουσίαση του dogs voice στο site της Ελ Γκρέκο

Με στόχο να σε βοηθήσουμε να γνωρίσεις πιο αναλυτικά το έργο του DOGS' VOICE, επικοινωνήσαμε με την ιδρύτριά του, Έλενα Δέδε.

Παρακάτω, θα διαβάσεις όσα μας απάντησε για τη λειτουργία του, για το πώς βοηθά τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους ανθρώπους που θέλουν να υιοθετήσουν έναν σκύλο αλλά και για το τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις με απλό τρόπο τα αδέσποτα της γειτονιάς σου.

Τι είναι το DOGS' VOICE

Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προστασία των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2015 δημιουργώντας την πρώτη πλατφόρμα στη χώρα μας προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες με τη συμμετοχή φιλοζωικών οργανώσεων και ιδιωτών.

Όταν ένας φίλος μου έψαχνε να υιοθετήσει σκύλο αντιμετώπισε μεγάλη δυσκολία με αγγελίες φιλοζωικών και ιδιωτών στα social media και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό ώστε όποιος πραγματικά θέλει να υιοθετήσει ένα σκύλο να μπορεί να έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται οργανωμένα για να επιλέξει τον σκύλο που του ταιριάζει!

Έκτοτε, η οργάνωση μεγάλωσε πολύ και σήμερα δραστηριοποιείται ενεργά στη διαχείριση κρίσεων με πρόσφατα παραδείγματα τις φωτιές σε Μάτι το 2018, στην Αττική το 2021 καθώς και σε προγράμματα στειρώσεων σε όλη την Ελλάδα.

Πώς βοηθά τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους ανθρώπους που ψάχνουν να υιοθετήσουν έναν σκύλο

Αυτή τη στιγμή την πλατφόρμα υιοθεσιών αξιοποιούν 120 φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Εμείς ως οργάνωση, εκτός από την υποστήριξη με τις υιοθεσίες, εξασφαλίζουμε παροχή τροφών για τα ζώα που φροντίζουν ή παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απαιτητικές κτηνιατρικές δαπάνες των ζώων που φροντίζουν.

Για τους ανθρώπους που ψάχνουν σκύλο είμαστε πάντα παρόντες να τους κατευθύνουμε να επιλέξουν αυτόν που πραγματικά ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους ενώ για όσους έχουν ήδη κατοικίδιο πολλές φορές τους υποστηρίζουμε με ερωτήσεις και απορίες σχετικά με αδέσποτα που βρήκαν ή με την εφαρμογή του νόμου.

Τι σημαίνει στην πράξη ο όρος «υπεύθυνη υιοθεσία»

Υπεύθυνη υιοθεσία σημαίνει: αναγνωρίζω με ειλικρίνεια τις δυνατότητες μου, επιλέγω ένα ζώο που ταιριάζει πραγματικά στη ζωή μου και δίνω στο ζώο αυτό τον καλύτερο εαυτό μου παρέχοντας του όλα όσα έχει ανάγκη για να ζήσουμε αρμονικά μαζί.

Στην πράξη σημαίνει ότι υιοθετώ ένα ζώο για να το κάνω μέλος της οικογένειάς μου, φροντίζω να κοινωνικοποιηθεί σωστά με ανθρώπους και άλλα ζώα, του προσφέρω την άσκηση που χρειάζεται, παίζω μαζί του και επενδύω στο να με εμπιστεύεται και να μπορεί να με ακολουθεί όπου χρειάζεται, το πηγαίνω στον κτηνίατρο, το στειρώνω, του παρέχω καλή τροφή και το πιο σημαντικό δεν του ασκώ βία, δεν το αφήνω σε μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές μόνο του δεν το αντιμετωπίζω ως εργαλείο.

Η συμβουλή μας στους ανθρώπους που το σκέφτονται είναι να πάρουν την απόφαση έχοντας σκεφτεί όλες τις παραμέτρους και να επιλέξουν ένα ζώο που ταιριάζει με το πρόγραμμα ζωής που έχουν.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει το DOGS' VOICE

Η πιο σημαντική βοήθεια για εμάς είναι η φιλοξενία ζώου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επειδή από επιλογή δεν έχουμε καταφύγιο, θέλουμε όλα μας τα ζώα να είναι σε σπίτια μέχρι να υιοθετηθούν καθώς εκεί μαθαίνουν να εμπιστεύονται, να συμβιώνουν, να μαθαίνουν τους ρυθμούς ενός πραγματικού σπιτιού στο οποίο θα ζήσουν αργότερα για όλη τους τη ζωή.

Αυτή είναι για εμάς η πιο σπουδαία βοήθεια και οι ανάδοχοι είναι οι ήρωές μας. Ένας άλλος τρόπος είναι ο εθελοντισμός όταν αναλαμβάνουμε έργα όπως η διαχείριση κρίσεων και φυσικά η οικονομική ενίσχυση μέσω δωρεών.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει τα αδέσποτα ζώα γύρω του

Για τα ζώα της γειτονιάς η πιο σημαντική βοήθεια είναι αναμφισβήτητα η στείρωση. Αυτό αφορά κυρίως γάτες καθώς με τους αδέσποτους σκύλους τα προγράμματα στειρώσεων έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο.

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει κάποιος είναι να συνδεθεί με τη φιλοζωική οργάνωση της περιοχής του και να υποστηρίξει τα αδέσποτα στη γειτονιά του είτε με κάλυψη του κόστους μιας στείρωσης, είτε παρέχοντας ένα μικρό χώρο για ζώα που αναρρώνουν ή που χρειάζονται προστασία και ασφαλές κατάλυμα. Με τη συνεργασία γίνονται θαύματα.

Ημέρα υιοθεσίας από το dogs voice

Με ποια θέματα ασχολείται περισσότερο το DOGS' VOICE τα τελευταία χρόνια

Σίγουρα κάθε χρόνο στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας η συμπεριφορά προς τα ζώα γίνεται καλύτερη και τα αντανακλαστικά προστασίας των ζώων βελτιώνονται σημαντικά. Τα επίπεδα ανοχής στην κακοποίηση έχουν μειωθεί, ο κόσμος καταγγέλλει περισσότερο και η υιοθεσία αδέσποτου ζώου είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τρόπους απόκτησης κατοικιδίου. Το βλέπουμε πολύ στα νέα παιδιά και όχι μόνο.

Η προστασία των ζώων από την κακοποίηση είναι το ζήτημα στο οποίο ασχολούμαστε ενεργά εδώ και δύο χρόνια και σύντομα έχουμε να ανακοινώσουμε μια πρωτοβουλία αφιερωμένη σε αυτόν τον σκοπό. Το γεγονός ότι η κακοποίηση ζώου αναβαθμίστηκε σε κακούργημα συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Ένα άλλο ζήτημα με το οποίο ασχολούμαστε ενεργά είναι η παράνομη εκτροφή και πώληση ζώων. Αποτελεί διεθνώς ένα τεράστιο ζήτημα και στην Ελλάδα είναι πάμπολλα τα περιστατικά ανθρώπων που αγοράζουν κουτάβια τέτοιας προέλευσης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένα κουτάβι που κοστίζει 150 ευρώ και πωλείται στο διαδίκτυο δεν μπορεί να προέρχεται από έναν νόμιμο εκτροφέα αλλά δυστυχώς είναι προϊόν κακοποίησης με πολλά μορφολογικά ελαττώματα και ασθένειες.

Τι σημαίνει «ιδανική κοινωνία» για το DOGS' VOICE

Όραμα μας είναι να κλείσουμε την οργάνωση γιατί δεν θα υπάρχουν αδέσποτα ζώα. Κάθε χρόνο είτε με τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε δημιουργήσει, είτε με τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων είτε με την πρωτοβουλία ενάντια στην κακοποίηση όλων των ζώων που θα ανακοινώσουμε σύντομα προσπαθούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στο να κάνουμε τη ζωή των ζώων στην Ελλάδα καλύτερη.

Η ιδανική κοινωνία είναι εκείνη που έχει κατακτήσει στη συνείδηση της ως δεδομένο ότι τα ζώα είναι ισότιμοι φορείς του δικαιώματος να απολαύσουν τη ζωή χωρίς πόνο, βία και εκμετάλλευση. Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τα ζώα συντροφιάς αλλά κάθε ζώο και προϋποθέτει μια νέα θεώρηση της ευθύνης του ανθρώπου απέναντι στον πλανήτη που τον φιλοξενεί. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μια μέρα η ανθρωπότητα θα καταφέρει να ζήσει αυτό που σήμερα θεωρείται ως ουτοπία: την ειρήνη μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Info

Ανακάλυψε περισσότερα στο dogsvoice.gr.