Πόση καφεΐνη περιέχει ο ελληνικός καφές;
19.07.2021
Πόση καφεΐνη περιέχει ο ελληνικός καφές;
καφεΐνη περιεκτικότητα ελληνικός καφές

Σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί, κάποια στιγμή στη ζωή σου, πόση καφεΐνη προσλαμβάνεις όταν πίνεις το αγαπημένο σου ρόφημα. Αυτή η ουσία, που συναντάται σε διάφορα φυτά, έχει συνδεθεί αναπόφευκτα με τον καφέ. Πολυάριθμες επιστημονικές ομάδες έχουν μελετήσει την επίδρασή της στον ανθρώπινο οργανισμό εδώ και δεκαετίες.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συστήνει την μέτρια κατανάλωσή της. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Για τους ενήλικες, η ημερήσια πρόσληψη που φτάνει έως και τα 400 mg καφεΐνης θεωρείται ασφαλής. Ο αριθμός αυτός αλλάζει για τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή για όσες θηλάζουν: προτείνονται τα 200 mg ανά ημέρα.

Ελληνικός καφές και περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Ο καφές που έχεις συνδέσει με κάθε όμορφη στιγμή της ζωής σου περιέχει λίγη καφεΐνη ανά μερίδα. Ενδεικτικά, με ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ 50 ml προσλαμβάνεις 40 mg της δημοφιλούς διεγερτικής ουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καφές που απολαμβάνεις μέσα στην ημέρα δεν είναι η μόνη πηγή καφεΐνης στη διατροφή σου. Το τσάι, συγκεκριμένοι τύποι αναψυκτικών αλλά και η σοκολάτα διαθέτουν την ουσία στα συστατικά τους. Έτσι, αν θέλεις να περιορίσεις την πρόσληψή της, καλό θα είναι να ελέγχεις συνολικά τη διατροφή σου.