Καρκίνος Παιδικής Ηλικίας: 5 πράγματα που κάθε γονέας οφείλει να ξέρει
15.02.2021
Καρκίνος Παιδικής Ηλικίας: 5 πράγματα που κάθε γονέας οφείλει να ξέρει

Ο παιδικός καρκίνος αποτελεί μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά – μετά τα ατυχήματα – αλλά με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη ιατρική φροντίδα μπορεί να ιαθεί.

Στην Ελ Γκρέκο, έχουμε αφιερώσει τον φετινό Φεβρουάριο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων μας για τον καρκίνο των παιδιών και των εφήβων.

Στο πλαίσιο της δράσης αλληλεγγύης για τη Στήριξη του Συλλόγου γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα», συγκεντρώσαμε τις πολύτιμες γνώσεις που πρέπει να έχει κάθε γονιός για τη συγκεκριμένη νόσο.

Με την πολύτιμη βοήθεια της Προέδρου της «Φλόγας», Μαρίας Τρυφωνίδη, και με οδηγό μας τη βιβλιογραφία πάνω στο ζήτημα, συγκεντρώσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις & απαντήσεις.

Στατιστικό για καρκίνο παιδικής ηλικίας

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου σε παιδιά και εφήβους;

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχει ο γονιός σε ένα παιδί είναι τα εξής:

-Μάζα (όγκος) σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος

-Αιμορραγία στο δέρμα χωρίς τραυματισμό ή σε περιοχές όπως η μύτη & τα ούλα (ή και σπανιότερα το έντερο ή ο κόλπος στα κορίτσια)

-Πυρετός χωρίς εστία λοίμωξης που μπορεί να επιμένει ή που υποχωρεί χωρίς αντιπυρετικά και επανεμφανίζεται

-Νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, έμετος (ειδικά το πρωί), αλλαγή συμπεριφοράς, σπασμοί, μικρή αδυναμία

-Μάτια που εμφανίζουν στραβισμό, διόγκωση ή πτώση βλεφάρων, προβολή του βολβού προς τα εμπρός, μελανιές, ξαφνική αλλαγή στην οπτική οξύτητα

-Πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και ιδιαίτερα στα πόδια και τη μέση. Ο πόνος στα πόδια μπορεί να συνοδεύεται από δυσκολία στο βάδισμα και είναι δυνατόν να υποχωρεί όταν το παιδί ξεκουράζεται

-Ανορεξία, κακοδιαθεσία, ωχρότητα, κόπωση και οτιδήποτε άλλο ενοχλεί το παιδί και τους γονείς

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω συμπτώματα παρατηρούνται σε διάφορα παιδιατρικά νοσήματα. Δε σημαίνουν οπωσδήποτε καρκίνο. Ωστόσο, απαιτούν την προσοχή κάθε γονιού.

Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές παιδικού καρκίνου;

Η πιο συχνή μορφή καρκίνου που προσβάλλει τα παιδιά είναι η λευχαιμία. Ακολουθούν οι όγκοι του νευρικού συστήματος, τα λεμφώματα, οι όγκοι νεφρών και επινεφριδίων, τα σαρκώματα μαλακών μορίων και των οστών, οι όγκοι του ήπατος κ.α.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας;

Για τις περισσότερες μορφές καρκίνου στα παιδιά και τους εφήβους ακολουθείται η ενδεδειγμένη θεραπεία, που πραγματοποιείται με βάση διεθνή πρωτόκολλα θεραπείας τα οποία καταρτίζονται σε συνεργασία μεταξύ όλων των προηγμένων κρατών.

Με βάση καλά δομημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα επιλέγεται ο συνδυασμός χημειοθεραπείας και χειρουργικής παρέμβασης (με ή χωρίς ακτινοθεραπεία).

Η αντιμετώπιση των παιδιών που νοσούν από καρκίνο επιβάλλεται να πραγματοποιείται σε ειδικά προς τούτο Παιδιατρικά Ογκολογικά Τμήματα από εξειδικευμένους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων της Παιδιατρικής. Ταυτόχρονα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ψυχολογική υποστήριξη που πρέπει να λαμβάνει και το παιδί που νοσεί, αλλά και η οικογένειά του.

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η νόσος;

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση περισσότερα παιδιά. Για τον λόγο αυτό οι γονείς πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο τους για να διερευνούν συμπτώματα που επιμένουν.

Οι παιδίατροι θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσουν ύποπτα συμπτώματα και να παραπέμψουν το παιδί για πιο εξειδικευμένο έλεγχο αν απαιτείται. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για πρόληψη, επί της ουσίας μιλάμε για έγκαιρη διάγνωση.

Αν είμαι γονιός παιδιού με καρκίνο και απευθυνθώ στη «Φλόγα», πώς θα με βοηθήσει ο Σύλλογος;

Η «Φλόγα», από την ίδρυσή της το 1982, παρέχει στα παιδιά που νοσούν και τις οικογένειές τους ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα.

- Σε ό,τι αφορά την ιατρική φροντίδα, η «Φλόγα» έρχεται σε επαφή πρώτη με τους γονείς, αφού υπάρχει καθημερινή και σταθερή επικοινωνία με τα ογκολογικά τμήματα της Αθήνας.

- Το έργο της Φλόγας ωφελεί όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που νοσηλεύονται αφού στα δημόσια ογκολογικά τμήματα χρηματοδοτεί γιατρούς, βιολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης, η Φλόγα χρηματοδοτεί ιατρικό διαγνωστικό και θεραπευτικό εξοπλισμό στα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού».

- Για την ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους η «Φλόγα» διαθέτει ξενώνες δωρεάν φιλοξενίας για τις οικογένειες που προέρχονται από την περιφέρεια.

- Για τα παιδιά που κατοικούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σε συνεργασία με τα Ογκολογικά Τμήματα, πραγματοποιεί Νοσηλεία στο Σπίτι. Στόχος είναι να μειωθούν οι καθημερινές επισκέψεις των παιδιών στα νοσοκομεία για την βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και για την μικρότερη έκθεση στις ιώσεις που κυκλοφορούν στους χώρους αναμονής των νοσοκομείων.

- Επίσης, μέσα από το Κοινωνικό Ταμείο της «Φλόγας», στηρίζονται οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Χρηματοδοτούνται οι εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν γίνονται σε δημόσιο νοσοκομείο.

- Μεταξύ άλλων, κάθε χρόνο και με κάθε δικλείδα ασφαλείας, παιδιά με καρκίνο ταξιδεύουν σε κατασκηνώσεις στην Ιρλανδία και την Ιταλία, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τη «Φλόγα».