Τα πιο συχνά λάθη στην ανακύκλωση: Τι πρέπει να αλλάξουμε
15.05.2024
Τα πιο συχνά λάθη στην ανακύκλωση: Τι πρέπει να αλλάξουμε

Η ανακύκλωση αποτελεί μια απλή καθημερινή διαδικασία με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον. Στην Ελλάδα, αρκετά νοικοκυριά την έχουν εντάξει στην κουλτούρα τους και συμμετέχουν ενεργά σε αυτή.

Είναι όμως πάντα σωστός ο τρόπος με τον οποίο ανακυκλώνουμε; Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν συλλέγουμε τις συσκευασίες που προορίζουμε για τους ειδικούς κάδους;

Δημιουργήσαμε παρακάτω μία σύντομη λίστα με όσα μπορούμε όλοι να βελτιώσουμε για να βοηθήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά στην προσπάθεια!

Λάθη που κάνουμε συχνά στην ανακύκλωση

Δεν πετάμε σπασμένα γυαλιά

Τα γυάλινα μπουκάλια ή δοχεία από σάλτσες, τρόφιμα κ.α. υπάρχουν πάντα στην κουζίνα μας. Ωστόσο, σε περίπτωση που κατά λάθος σπάσουν, απορρίπτουμε τα κομμάτια τους μόνο στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.

Τα λερωμένα χαρτιά δεν ανακυκλώνονται

Το χαρτί κουζίνας και το χαρτί υγείας, ακόμη και αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, είναι ακατάλληλα για τους μπλε κάδους. Επιπλέον, οι λερωμένες χαρτοπετσέτες όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά μπορούν εύκολα να αχρηστεύσουν όλα τα υπόλοιπα ανακύκλωσιμα υλικά.

Αδειάζουμε τα υλικά στον κάδο, χωρίς τη σακούλα

Πρόκειται για μία πολύ συχνή παρεξήγηση. Δεν πετάμε τις συσκευασίες που έχουμε συλλέξει μέσα σε δεμένη σακούλα, τις αδειάζουμε χύμα. Είναι ένα κοινό λάθος που μπορούμε εύκολα να διορθώσουμε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε μπροστά από τον κάδο.

Καθαρίζουμε πάντα τα υπολείμματα

Κάνοντας διαλογή καθημερινά στο σπίτι μας, προσέχουμε να καθαρίζουμε σχολαστικά όλες τις συσκευασίες. Δεν αφήνουμε υπολείμματα που μπορεί να καταστρέψουν τα υπόλοιπα περιεχόμενα του κάδου. Αν θέλουμε να απορρίψουμε οργανικά απόβλητα (φλούδες φρούτων και λαχανικών, τσόφλια αυγών κ.α.) αναζητούμε τους καφέ κάδους στη γειτονιά μας.

Προσέχουμε τι κάνουμε με τα καπάκια

Χυμοί, αναψυκτικά, κρασιά κ.α. Κάθε πλαστικό, χάρτινο ή γυάλινο μπουκάλι θα πρέπει να αποχωρίζεται το καπάκι του πριν φτάσει να πεταχτεί. Υπάρχει ανάγκη διαχωρισμού επειδή τα καπάκια ανακυκλώνονται διαφορετικά.

Δεν πετάμε μικρά κομμάτια χαρτιού

Κομμάτια χαρτιού μικρότερα από μέγεθος Α4 δεν θα πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους. Σκισμένες σελίδες και χαρτόνια, εισιτήρια και άλλα κομμένα χαρτάκια μπορούν να δημιουργήσουν ένα «κατακάθι» και να δυσκολέψουν όλη τη διαδικασία.

Τι άλλο δεν ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους

Πλαστικές βούρτσες, γλάστρες, δερμάτινα είδη, CD, ηλεκτρικά, καλαμάκια, κλαδιά, κούκλες, παιχνίδια, λάμπες, μελάνια, μπάλες, μπαταρίες, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα, στυλό κ.α.

Στην Ελ Γκρέκο, για μία ακόμη χρονιά, κάνουμε την Ανακύκλωση Συσκευών τρόπο ζωής!

Απόσυρε το παλιό σου καμινέτο (οποιασδήποτε μάρκας) και πάρε έκπτωση 40% για την αγορά της Εστίας Ελ Γκρέκο που επιθυμείς.

Μάθε περισσότερα για την ενέργεια και ανακύκλωσε από το σπίτι σου!