Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πέντε ιδανικές προτάσεις για παιδιά
15.05.2023
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πέντε ιδανικές προτάσεις για παιδιά
Λίστα με μουσεία που θα αγαπήσουν τα παιδιά
Photo by Matheus Viana on Pexels

Από το 1977 έως και σήμερα, η 18η Μαΐου εορτάζεται παγκοσμίως ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Πρόκειται για μία επέτειο που αναδεικνύει τον ρόλο τους ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών.

Πώς, λοιπόν, μπορείς να τιμήσεις και εσύ αυτή την ειδική μέρα; Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η είσοδος στα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο θα είναι ελεύθερη.

Στην Ελ Γκρέκο, καταγράψαμε για σένα σε μια σύντομη λίστα πέντε ιδανικές εναλλακτικές προτάσεις για παιδιά. Ευρήματα και εκθέσεις που θα προσελκύσουν την προσοχή τους, προσεγγίσεις που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους ζωντανό.

Αξιοποίησε την ευκαιρία και οργάνωσε μια σύντομη αλλά αξιομνημόνευτη επίσκεψη σε κάποιο από τα παρακάτω μουσεία.

Απόλαυσε ένα φλιτζάνι εξαιρετικού ελληνικού καφέ Ελ Γκρέκο, περιηγήσου στις προτάσεις μας και επίλεξε αυτήν που ταιριάζει στην κλίση και τις αναζητήσεις του παιδιού σου.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων 

Για τα παιδιά που η μουσική είναι το χόμπι τους, το συγκεκριμένο μουσείο που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα αποτελεί μια μικρή όαση.

Στη συλλογή του περιλαμβάνει 1.200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της 40χρονης έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη.

Η έκθεση καλύπτει τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία (μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα και ιδιόφωνα).

Info

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, Διογένους 1-3, Πλάκα, Αθήνα | Πέμπτη 18 Μαΐου 2023: είσοδος ελεύθερη | Ώρες λειτουργίας: 08.30 - 15.30 (τελευταία είσοδος: 15.10)

Μουσείο Ύδρευσης

Κάθε χρόνο, περίπου 7.000 μαθητές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας επισκέπτονται το εν λόγω μουσείο που λειτουργεί με ευθύνη της ΕΥΑΘ.

Στεγάζεται στο παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο, ένα κτιριακό συγκρότημα που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στους τέσσερις επισκέψιμους χώρους του, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του νερού στη Θεσσαλονίκη, να δουν από κοντά ιστορικά μηχανήματα και να αναπτύξουν την οικολογική τους συνείδηση.

Info

Δυτική είσοδος Θεσσαλονίκης, 26ης Οκτωβρίου 17 | Πέμπτη 18 Μαΐου 2023: είσοδος ελεύθερη | Ώρες λειτουργίας: 10.00 - 14.00

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Σήμερα τα παιδιά είναι πλήρως εξοικειωμένα με τα κινητά τηλέφωνα, πολλές φορές σε μεγαλύτερο βαθμό από τους γονείς τους.

Πώς ξεκίνησε, όμως, η τηλεπικοινωνία και ποια είναι η ιστορία της; Στο κτίριο του Μουσείου, που λειτουργεί από το 1990, τα παιδιά μπορούν να περιηγηθούν στη Μόνιμη Έκθεση και να ανακαλύψουν αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο.

Από την προ-ηλεκτρική περίοδο μέχρι την Τηλεγραφία και την Τηλεφωνία, θα γνωρίσουν τους Μεγάλους Εφευρέτες και θα δουν από κοντά σπάνιες συσκευές που οδήγησαν στη σύγχρονη ψηφιακή πια εξέλιξη.

Info

Πρωτέως 25, Ν. Κηφισιά, Αττική | Είσοδος ελεύθερη | Ώρες λειτουργίας: 10.00 - 17.00 (τελευταία είσοδος στις 16.00)

Λευκός Πύργος

Το Μουσείο του Λευκού Πύργου δε χρειάζεται συστάσεις. Βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη και αν έχετε βρεθεί ξανά εντός του μαζί με το παιδί σας, αξίζει μια νέα επίσκεψη. Η Μόνιμη Έκθεση, που διατρέχει την ιστορία της πόλης από την ίδρυσή της (316/15 π.Χ) έως σήμερα, δεν εξαντλείται γρήγορα.

Η χρήση των πολυμέσων βοηθά ιδιαίτερα την ξενάγηση και διευκολύνει πολύ την εμπειρία για τα παιδιά.

Info

Λευκός Πύργος, Θεσσαλονίκη | Πέμπτη 18 Μαΐου 2023: είσοδος ελεύθερη | Ώρες λειτουργίας: 08.00 - 20.00

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Με ιστορία πολλών δεκαετιών, από την ίδρυσή του έως και σήμερα, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος βρίσκεται στον Πειραιά.

Από τα ναυτικά επιτεύγματα της προϊστορικής και αρχαίας εποχής μέχρι την Ελληνική Επανάσταση και την παραδοσιακή ναυπηγική του 20ου αιώνα, το μουσείο διαθέτει πλούσιο υλικό.

Κάθε παιδί, που αγαπά τη θάλασσα και έχει συνδέσει τις αναμνήσεις του με αυτή, θα μπορέσει να ανακαλύψει τις ενδιαφέρουσες πτυχές της Μόνιμης Συλλογής.

Info

Ακτή Θεμιστοκλέους, Φρεαττύς, Πειραιάς | Πέμπτη 18 Μαΐου 2023: είσοδος ελεύθερη | Ώρες λειτουργίας: 09.00 - 14.00