Κατοικίδια ζώα και τα οφέλη τους: Πώς βελτιώνουν τη ζωή μας
23.11.2022
Κατοικίδια ζώα και τα οφέλη τους: Πώς βελτιώνουν τη ζωή μας
Κατοικίδια και τα οφέλη τους στην καθημερινότητα του ανθρώπου
Photo by Samson Katt on Pexels

Σκύλος ή γάτα, όποιο κι αν είναι το κατοικίδιο ζώο που έχεις επιλέξει για συντροφιά, το σίγουρο είναι ότι έχει βελτιώσει την καθημερινότητά σου.

Έρευνες που δημοσιεύονται τακτικά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συμβίωση με τους τετράποδους φίλους μας έχει πολλαπλά οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία.

Στην Ελ Γκρέκο, αναδεικνύουμε τον πολύτιμο ρόλο των κατοικιδίων στη ζωή όλων μας μέσα από τη δράση προσφοράς «Φρόντισε τους καλύτερους φίλους σου».

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας με τον Οργανισμό DOGS’ VOICE, ετοιμάσαμε μία σύντομη λίστα με ορισμένα από τα οφέλη των ζώων συντροφιάς στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία.

Αν έχεις σκύλο, αντιδράς καλύτερα σε καταστάσεις άγχους

Πολυετείς έρευνες, από το 1950 έως το 2019, αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων εμφανίζουν καλύτερη αντίδραση σε καταστάσεις άγχους και έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Κάθε φορά που απολαμβάνεις ποιοτικό χρόνο με το σκυλάκι σου, να θυμάσαι την αγχολυτική επίδραση που έχει στη ζωή σου.

Οι γάτες διατηρούν την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, όσοι έχουν γάτα κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν καρδιακή προσβολή. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες μειώνονται κατά 30% - 40% σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν μοιράζονται τη ζωή τους με μια γάτα.

Η γάτα ως κατοικίδια προσφέρει σημαντική οφέλη στην υγεία του ατόμου
Photo by Ahmad Zakaria on Pexels

Ο σκύλος σε κάνει να νιώθεις λιγότερη μοναξιά

Μοιάζει ένα φυσικό συμπέρασμα, το οποίο έχει πλέον τη σφραγίδα σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία το 2019. Βάσει των ευρημάτων της, οι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα μοναξιάς σε διάστημα τριών μηνών. Μια ματιά στο αφοσιωμένο βλέμμα του σκύλου σου αρκεί για να σου υπενθυμίσει ότι είναι πάντοτε εκεί για σένα.

Η συμβίωση με γάτα περιορίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η θεραπευτική επίδραση της γάτας αφορά και την ψυχική υγεία. Γαλλική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 μελέτησε 40 παιδιά με αυτισμό που είχαν ως κατοικίδιο ζώο μια γάτα. Διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο ήρεμα και περισσότερο κοινωνικά σε σύγκριση με άλλα δεν που είχαν ένα καθημερινό γουργουρητό στο περιβάλλον τους.

Τα οφέλη του να έχεις σκύλο
Photo by Freestocks.org on Pexels

Ο σκύλος σου χαρίζει την ευτυχία

Στο 2019 χρονολογείται η έρευνα που συνέδεσε τον σκύλο με την «ορμόνη της αγάπης». Η παρουσία του στη ζωή του ανθρώπου αυξάνει τα επίπεδα οξυτοκίνης στον οργανισμό και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς αγάπης, που οδηγούν στην ευτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

7 απλοί και καθημερινοί τρόποι να βοηθήσεις το περιβάλλον