Πώς είναι να πηγαίνεις σχολείο στην Κάλυμνο;
15.09.2021
Πώς είναι να πηγαίνεις σχολείο στην Κάλυμνο;

Με τη δράση μας «Στο Σχολείο Μαζί» ενισχύσαμε με νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τρία Δημοτικά Σχολεία της Καλύμνου. Οι μικροί μαθητές και οι δάσκαλοί τους διαθέτουν πλέον τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που χρειάζονται καθημερινά.

Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, στην Ελ Γκρέκο εστιάσαμε το βλέμμα μας στο απομακρυσμένο νησί των Δωδεκανήσων. Ποιες δυσκολίες βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά σε ένα μη αστικό περιβάλλον; Και πώς αυτές μετατρέπονται σε πλεονεκτήματα;

σχολείο κάλυμνος νέα εικόνα

Οι πολιτιστικοί χώροι είναι λίγοι

Στους μαθητές των πόλεων προσφέρονται πολλές επιλογές για εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις. Σε ένα νησί, κάτι τέτοιο δυστυχώς δε συμβαίνει. Οι δυνατότητες να επισκεφθούν τα παιδιά χώρους μαθησιακού ενδιαφέροντος δεν είναι πολλές.

Συγκεκριμένα στην Κάλυμνο, τα Μουσεία είναι τέσσερα (Αρχαιολογικό, Ναυτικό, Λαογραφικό, Θαλάσσιων Ευρημάτων) ενώ χειμερινή κινηματογραφική αίθουσα δεν υπάρχει.

Συνεπώς, η ποικιλία προτάσεων που απολαμβάνουν τα παιδιά στις αστικές περιοχές είναι μια πολυτέλεια που απουσιάζει από τα νησιά.

Το φυσικό περιβάλλον όμως είναι ανεξάντλητο

Από την άλλη, η φύση προσφέρεται σε αφθονία. Η θάλασσα, σε συνδυασμό με τους εντυπωσιακούς βράχους της Καλύμνου, είναι το απεριόριστο προνόμιο των ντόπιων μαθητών. Πολλά παιδιά ξεκινούν την επαφή τους με την αναρρίχηση, σε τεχνητές πίστες εκπαιδευτικής αναρρίχησης, με έμπειρους εκπαιδευτές, προτού τολμήσουν την αναρρίχηση στον φυσικό βράχο.

Τα σχολεία οργανώνουν εξορμήσεις στις ακτές για τον καθαρισμό τους, δενδροφυτεύσεις και διάφορες άλλες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τη γη τους και μαθαίνουν στην πράξη να την αγαπούν και να τη φροντίζουν.

Οι μετακινήσεις τον χειμώνα είναι δύσκολες

Όπως σε κάθε νησί, έτσι και στην Κάλυμνο οι μετακινήσεις τον χειμώνα είναι ένα απαιτητικό κεφάλαιο. Τα δρομολόγια των πλοίων, από και προς το νησί, είναι αραιά ενώ η επιλογή του αεροπλάνου κοστίζει ακριβά και συχνά τα δρομολόγια ακυρώνονται λόγω καιρού. Σε αυτό το πλαίσιο, το ταξίδι ακόμη και σε έναν κοντινό προορισμό αναβάλλεται μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η καθημερινότητα όμως στην Κάλυμνο έχει ζωντάνια

Η Κάλυμνος, με 15.000 περίπου μόνιμους κατοίκους, είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινή ζωή στον τόπο έχει ρυθμό και ζωντάνια. Οι μικροί μαθητές, αλλά και οι δάσκαλοί τους, έχουν την ευελιξία να δραστηριοποιηθούν εκτός σχολείου και να γίνουν ενεργό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

σχολείο κάλυμνος χορηγία ελ γκρέκο
Το προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Καλύμνου | Εικόνα: adim-horas.weebly.com

Η προσαρμογή για τους αναπληρωτές είναι απαιτητική

Οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται ως αναπληρωτές στην Κάλυμνο καλούνται να ξεπεράσουν διάφορες δυσκολίες. Πέρα από τα έξοδα της μετεγκατάστασης και της διαβίωσής τους σε ένα νησί, πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα της παραμονής τους σε ένα μη ηπειρωτικό μέρος. Να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, να κάνουν νέους φίλους στο νησί. Είναι, πάντως, συνηθισμένοι οι περισσότεροι σε αυτήν τη διαδικασία προσαρμογής, αφού επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια, μέχρι τη μονιμοποίησή τους.

Η αλληλεπίδραση όμως με τους μαθητές είναι βάλσαμο

Ευχή κάθε δασκάλου είναι να βρεθεί σε ολιγομελή τάξη. Εκεί όπου το μάθημα είναι πιο πιθανό να διεξαχθεί καλύτερα. Στην Κάλυμνο, δίνεται αυτή η δυνατότητα. Τα τμήματα αποτελούνται συχνά από λίγους μαθητές, σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει στην πόλη. Έτσι, ο εκπαιδευτικός μπορεί πιο εύκολα να διδάξει, να λύσει τις απορίες των παιδιών και να συνδεθεί ουσιαστικά μαζί τους.

σχολείο κάλυμνος ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Εξωτερική όψη του σχολείου | Εικόνα: adim-horas.weebly.com

Η ανάγκη για νέα τεχνολογικά εργαλεία είναι συνεχής

Οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν το τοπίο στον τομέα της εκπαίδευσης. Πλέον, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού οι μαθητές εξοικειώνονται με την παρουσία του υπολογιστή και τη χρήση του ίντερνετ μέσα στο μάθημα. Επομένως, όπως όλα τα σχολεία, έτσι και αυτά της Καλύμνου, έχουν διαρκείς ανάγκες για νέο σύγχρονο εξοπλισμό και νέα εργαλεία, αφού η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η λύση όμως είναι στο χέρι μας

Από τη φετινή σχολική χρονιά, τρία Δημοτικά Σχολεία της Καλύμνου θα λειτουργήσουν με νέους, σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στην Ελ Γκρέκο, αποφασίσαμε να διευκολύνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία για περίπου 250 μαθητές του νησιού. Πλέον, η χρήση του διαδικτύου και άλλων εκπαιδευτικών εργαλείων στο πλαίσιο του μαθήματος θα γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα!

*Ευχαριστούμε τον κ. Νομικό Κόκκινο, Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Καλύμνου για την πολύτιμη συνδρομή του σε ό,τι έχει να κάνει με την παροχή πληροφοριών για το νησί της Καλύμνου και την εκπαίδευση.