Ξεχωριστές συνταγές ελληνικού καφέ
02.12.2022
Ξεχωριστές συνταγές ελληνικού καφέ

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να προσθέσετε στον ελληνικό καφέ μια διαφορετική γεύση; Ο καταξιωμένος barista και coffeeexpert, Σταύρος Λαμπρινίδης, δημιουργεί εναλλακτικές συνταγές ελληνικού καφέ Ελ Γκρέκο με λικέρ μαστίχα, με ρόφημα αμυγδάλου, με κανέλα, με πραλίνα φουντουκιού, με γεύση λουκούμι και με αρωματισμένη ζάχαρη 

Coffee_cup_landing_page_image

Βασισμένος στην πολυετή εμπειρία του και έχοντας γυρίσει τον κόσμο μέσα από τη συμμετοχή του σε παγκόσμια πρωταθλήματα καφέ, ο Σταύρος Λαμπρινίδης παρουσιάζει έξι  ξεχωριστές γευστικές προτάσεις. 

Ελληνικός καφές με γεύση λουκούμι  

Μία νότα παραδοσιακής ανάμνησης σε μία σύγχρονη, διαφορετική συνταγή! 

Ακολουθήστε τα βήματα και δοκιμάστε να δημιουργήσετε έναν ελληνικό καφέ σαν... λουκούμι, με τη γλυκιά γεύση που έχει ταυτιστεί με το αγαπημένο ρόφημα.  

Υλικά συνταγής για μονό ελληνικό καφέ 

  • 7 γραμμάρια ελληνικός καφές ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ 
  • 40 ml νερό 
  • 20 ml μείγμα σουμάδας 
  • 1 γραμμάριο ροδόνερο 

Για το μείγμα σουμάδας, θα χρειαστούμε: 

  • 200 ml σουμάδα 
  • 100 ml νερό 

Εκτέλεση συνταγής 

Για το μείγμα σουμάδας: βάζουμε σε ένα μπουκάλι τη σουμάδα και το νερό. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο. 

Για τον καφέ: βάζουμε στο μπρίκι το νερό, το μείγμα σουμάδας, τον καφέ και ανακατεύουμε καλά χρησιμοποιώντας το αναδευτήρι Ελ Γκρέκο. 

Βράζουμε τον καφέ και όταν είναι έτοιμος, σερβίρουμε στο φλιτζάνι ψεκάζοντας το καϊμάκι με το ροδόνερο. 

Ελληνικός καφές με αρωματισμένη ζάχαρη 

Η χρήση της αρωματισμένης ζάχαρης στον ελληνικό καφέ προσφέρει μια ξεχωριστή γεύση, που όμοιά της δεν έχετε δοκιμάσει ξανά!  

Παρακολουθήστε τα βήματα της συνταγής και ανακαλύψτε πώς θα δημιουργήσετε εύκολα αυτή την ιδιαίτερη πρόταση. 

Υλικά συνταγής για μονό ελληνικό καφέ 

  • 7 γραμμάρια ελληνικός καφές ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ 
  • 60 ml νερό 

Για την αρωματισμένη ζάχαρη με πορτοκάλι και βανίλια Μαδαγασκάρης, θα χρειαστούμε:  

  • 400 γραμμάρια ζάχαρη 
  • 2 στικ βανίλια Μαδαγασκάρης 
  • Φλούδες από δύο πορτοκάλια 

Εκτέλεση Συνταγής:   

Για την αρωματισμένη ζάχαρη: βάζουμε σε ένα βαζάκι τη ζάχαρη, τις φλούδες από τα πορτοκάλια και τα στικ βανίλιας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε ώστε η ζάχαρη να πάρει τη γεύση και τα αρώματα του πορτοκαλιού και της βανίλιας. 

Για τον καφέ: βάζουμε στο μπρίκι το νερό και τον ελληνικό καφέ χρησιμοποιώντας το αναδευτήρι Ελ Γκρέκο ως δοσομετρητή και ανακατεύουμε καλά. 

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Όταν ο καφές είναι έτοιμος, σερβίρουμε στο φλιτζάνι. 

Ελληνικός καφές με ρόφημα αμυγδάλου

Χάρη στην κρεμώδη υφή του, το ρόφημα αμυγδάλου προσφέρει στο τελικό αποτέλεσμα μια γευστική πινελιά cappuccino.

Παρακολουθήστε τα βήματα της συνταγής και ανακαλύψτε πώς θα δημιουργήσετε εύκολα αυτή την πρωτότυπη πρόταση.

Υλικά συνταγής για μονό ελληνικό καφέ

  • 7 γραμμάρια ελληνικός καφές ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ
  • 60 ml νερό
  • 120 ml ρόφημα αμυγδάλου

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, για την κρέμα από το ρόφημα αμυγδάλου: Ζεσταίνουμε το ρόφημα στο μπρίκι φτάνοντας περίπου στους 55 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το ζεστό ρόφημα αμυγδάλου σε ένα σκεύος και χτυπάμε με μιξεράκι χειρός για να δημιουργήσουμε την κρέμα. Μεταφέρουμε την κρέμα στο σκεύος σερβιρίσματος.
Βάζουμε στο μπρίκι το νερό και τον ελληνικό καφέ χρησιμοποιώντας το αναδευτήρι Ελ Γκρέκο ως δοσομετρητή και ανακατεύουμε καλά. Όταν ο καφές είναι έτοιμος, τον σερβίρουμε πάνω από την κρέμα του ροφήματος αμυγδάλου.
Αντί για ρόφημα αμυγδάλου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρες γάλα.

____________________________________________________

Ελληνικός καφές με λικέρ μαστίχα

Κλασικό ελληνικό απεριτίφ, το λικέρ μαστίχα διαθέτει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που χαρίζει ένταση και χαρακτήρα σε κάθε γευστική δημιουργία.

Ανακαλύψτε στην παρακάτω συνταγή τα εύκολα βήματα για να το αναμείξετε σωστά με τον ελληνικό καφέ.

Υλικά συνταγής για μονό ελληνικό καφέ

  • 7 γραμμάρια ελληνικός καφές ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ
  • 60 ml νερό
  • 20 ml λικέρ μαστίχα
  • Φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε στο μπρίκι το νερό και τον ελληνικό καφέ χρησιμοποιώντας το αναδευτήρι Ελ Γκρέκο ως δοσομετρητή και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το λικέρ στο φλιτζάνι. Όταν ο καφές είναι έτοιμος, σερβίρουμε πάνω από το λικέρ για να ενωθούν τα αρώματα.
Στο τέλος, πιέζουμε μια φλούδα πορτοκαλιού πάνω από το καϊμάκι για να δώσουμε άρωμα φρεσκάδας.

____________________________________________________

Ελληνικός καφές με κανέλα

Χάρη στο έντονο άρωμα και τη χαρακτηριστική της γεύση, η κανέλα επιλέγεται συχνά ως υλικό για γλυκιές και εορταστικές δημιουργίες.  

Σε αυτό το πλαίσιο, πρωταγωνιστεί στην παρακάτω συνταγή και απογειώνει κάθε γουλιά του ελληνικού σας καφέ.  

Υλικά συνταγής για μονό ελληνικό καφέ

  • 7 γραμμάρια ελληνικός καφές ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ
  • 60 ml νερό
  • Μία πρέζα κανέλα
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση συνταγής 

Βάζουμε στο μπρίκι: το νερό, τον ελληνικό καφέ χρησιμοποιώντας το αναδευτήρι Ελ Γκρέκο ως δοσομετρητή (δύο κοφτές κουταλιές καφέ), τη μισή ποσότητα κανέλας και ανακατεύουμεμε το ξύλο κανέλας, προκειμένου να βγουν όλα τα αρώματα.  

Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε την υπόλοιπη κανέλα μέσα στο φλιτζάνι. Όταν ο καφές φουσκώσει και είναι έτοιμος, σερβίρουμε στο φλιτζάνι μας. 

____________________________________________________

Ελληνικός καφές με πραλίνα φουντουκιού 

Είτε αγορασμένη είτε σπιτική όπως επιτάσσει η σύγχρονη DIY τάση, η πραλίνα φουντουκιού αποτελεί μια γεύση που υπάρχει σε κάθε σπίτι. 

Στην παρακάτω συνταγή, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και συνδυάζεται αρμονικά με την διακριτική οξύτητα του ελληνικού καφέ. 

Υλικά συνταγής για μονό ελληνικό καφέ

  • 7 γραμμάρια ελληνικός καφές ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ
  • 60 ml νερό
  • 10 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού
  • Λίγο τριμμένο φουντούκι


Εκτέλεση Συνταγής
 
 

Πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του καφέ, βάζουμε στο χείλος του φλιτζανιού την πραλίνα φουντουκιού και το τριμμένο φουντούκι. 

Ρίχνουμε στο μπρίκι το νερό και τον ελληνικό καφέ χρησιμοποιώντας το αναδευτήρι Ελ Γκρέκο ως δοσομετρητή (δύο κοφτές κουταλιές καφέ). Ανακατεύουμε καλά και όταν ο καφές είναι έτοιμος, τον σερβίρουμε στο φλιτζάνι 

Απολαμβάνουμε πίνοντας κυκλικά, ώστε να αισθανθούμε όλες τις γεύσεις της πραλίνας και του καφέ. 


Εξερευνήστε τα μικρά μυστικά του Σταύρου Λαμπρινίδη για το πώς να φτιάξετε τον τέλειο ελληνικό καφέ. Χρήσιμες συμβουλές για τις σωστές δοσολογίες, την καλύτερη στιγμή να προστεθεί η ζάχαρη και τον πιο εύκολο τρόπο να μην «σπάσει» το καϊμάκι.