Έχετε δοκιμάσει ποτέ να προσθέσετε στον ελληνικό καφέ μια διαφορετική γεύση; Ο καταξιωμένος barista και coffee expert, Σταύρος Λαμπρινίδης, δημιουργεί εναλλακτικές συνταγές ελληνικού καφέ Ελ Γκρέκο με λικέρ μαστίχα, με ρόφημα αμυγδάλου, με κανέλα και με πραλίνα φουντουκιού.
Βασισμένος στην πολυετή εμπειρία του και έχοντας γυρίσει τον κόσμο μέσα από τη συμμετοχή του σε παγκόσμια πρωταθλήματα καφέ, ο Σταύρος Λαμπρινίδης παρουσιάζει τέσσερις ξεχωριστές γευστικές προτάσεις.
Χάρη στην κρεμώδη υφή του, το ρόφημα αμυγδάλου προσφέρει στο τελικό αποτέλεσμα μια γευστική πινελιά cappuccino.
Παρακολουθήστε τα βήματα της συνταγής και ανακαλύψτε πώς θα δημιουργήσετε εύκολα αυτή την πρωτότυπη πρόταση.
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, για την κρέμα από το ρόφημα αμυγδάλου: Ζεσταίνουμε το ρόφημα στο μπρίκι φτάνοντας περίπου στους 55 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το ζεστό ρόφημα αμυγδάλου σε ένα σκεύος και χτυπάμε με μιξεράκι χειρός για να δημιουργήσουμε την κρέμα. Μεταφέρουμε την κρέμα στο σκεύος σερβιρίσματος.
Βάζουμε στο μπρίκι το νερό και τον ελληνικό καφέ χρησιμοποιώντας το αναδευτήρι Ελ Γκρέκο ως δοσομετρητή και ανακατεύουμε καλά. Όταν ο καφές είναι έτοιμος, τον σερβίρουμε πάνω από την κρέμα του ροφήματος αμυγδάλου.
Αντί για ρόφημα αμυγδάλου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρες γάλα.
____________________________________________________
Κλασικό ελληνικό απεριτίφ, το λικέρ μαστίχα διαθέτει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που χαρίζει ένταση και χαρακτήρα σε κάθε γευστική δημιουργία.
Ανακαλύψτε στην παρακάτω συνταγή τα εύκολα βήματα για να το αναμείξετε σωστά με τον ελληνικό καφέ.
Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε στο μπρίκι το νερό και τον ελληνικό καφέ χρησιμοποιώντας το αναδευτήρι Ελ Γκρέκο ως δοσομετρητή και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το λικέρ στο φλιτζάνι. Όταν ο καφές είναι έτοιμος, σερβίρουμε πάνω από το λικέρ για να ενωθούν τα αρώματα.
Στο τέλος, πιέζουμε μια φλούδα πορτοκαλιού πάνω από το καϊμάκι για να δώσουμε άρωμα φρεσκάδας.
____________________________________________________
Χάρη στο έντονο άρωμα και τη χαρακτηριστική της γεύση, η κανέλα επιλέγεται συχνά ως υλικό για γλυκιές και εορταστικές δημιουργίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρωταγωνιστεί στην παρακάτω συνταγή και απογειώνει κάθε γουλιά του ελληνικού σας καφέ.
Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε στο μπρίκι: το νερό, τον ελληνικό καφέ χρησιμοποιώντας το αναδευτήρι Ελ Γκρέκο ως δοσομετρητή (δύο κοφτές κουταλιές καφέ), τη μισή ποσότητα κανέλας και ανακατεύουμεμε το ξύλο κανέλας, προκειμένου να βγουν όλα τα αρώματα.
Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε την υπόλοιπη κανέλα μέσα στο φλιτζάνι. Όταν ο καφές φουσκώσει και είναι έτοιμος, σερβίρουμε στο φλιτζάνι μας.
____________________________________________________
Είτε αγορασμένη είτε σπιτική όπως επιτάσσει η σύγχρονη DIY τάση, η πραλίνα φουντουκιού αποτελεί μια γεύση που υπάρχει σε κάθε σπίτι.
Στην παρακάτω συνταγή, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και συνδυάζεται αρμονικά με την διακριτική οξύτητα του ελληνικού καφέ.
Εκτέλεση Συνταγής
Πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του καφέ, βάζουμε στο χείλος του φλιτζανιού την πραλίνα φουντουκιού και το τριμμένο φουντούκι.
Ρίχνουμε στο μπρίκι το νερό και τον ελληνικό καφέ χρησιμοποιώντας το αναδευτήρι Ελ Γκρέκο ως δοσομετρητή (δύο κοφτές κουταλιές καφέ). Ανακατεύουμε καλά και όταν ο καφές είναι έτοιμος, τον σερβίρουμε στο φλιτζάνι.
Απολαμβάνουμε πίνοντας κυκλικά, ώστε να αισθανθούμε όλες τις γεύσεις της πραλίνας και του καφέ.
Εξερευνήστε τα μικρά μυστικά του Σταύρου Λαμπρινίδη για το πώς να φτιάξετε τον τέλειο ελληνικό καφέ. Χρήσιμες συμβουλές για τις σωστές δοσολογίες, την καλύτερη στιγμή να προστεθεί η ζάχαρη και τον πιο εύκολο τρόπο να μην «σπάσει» το καϊμάκι.