Είτε εργάζεσαι σε γραφείο είτε σε ένα πόστο που απαιτεί σωματική δραστηριότητα, το στοίχημα της αποδοτικότητας παραμένει το ίδιο. Κάθε μέρα, βάζεις τα δυνατά σου να δώσεις το 100% της ενέργειάς σου και να ολοκληρώσεις έγκαιρα ό, τι αναλαμβάνεις.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι πάντοτε μια εύκολη εξίσωση. Η προσοχή σου διασπάται, η κούραση συσσωρεύεται και έτσι, ένα απλό project μπορεί να μοιάζει «βουνό». Για αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις, για αυτές τις δύσκολες μέρες, υπάρχουν ορισμένες έξυπνες λύσεις που απογειώνουν την παραγωγικότητά σου.
Μαζί με την πρώτη γουλιά του ελληνικού σου καφέ, κάθισε και γράψε τους στόχους σου για τη μέρα που ξεκινά. Ποιες εργασίες θα ξεκινήσεις, ποιες θα ολοκληρώσεις, ποιες θα καταφέρεις να φτάσεις σε ένα «ώριμο» σημείο. Αν, μάλιστα, βάλεις και deadline σε κάθε μία από αυτές, θα μπορείς τακτικά να επιστρέφεις στο πρόγραμμά σου και να διαγράφεις όσα έκανες.
Αξίζει να δοκιμάσεις να καταπιάνεσαι με τις πιο απαιτητικές ασχολίες νωρίς μέσα στη μέρα σου. Συνολικά, η τακτική των λιστών θα σε κινητοποιήσει και θα σε οδηγήσει πιο ομαλά στη λήξη της βάρδιάς σου!
Παραμένοντας στο πεδίο των στόχων, υπάρχει ένας τρόπος να τελειώνεις οριστικά με τις δουλειές που σέρνεις από εβδομάδα σε εβδομάδα. Ανάμεσα στα πιο απαιτητικά tasks σου ή ενδιάμεσα από τα διαλείμματά σου, φρόντισε να ολοκληρώνεις όσα χρειάζονται μόλις δύο λεπτά για να λυθούν. «Αν διαρκεί 120 δευτερόλεπτα, κάνε το τώρα»: αυτό είναι το κόλπο σε λίγες λέξεις!
Μπορεί να είναι δελεαστικό, αλλά δεν λειτουργεί. Ολόκληρα ντοκιμαντέρ και αναρίθμητες σελίδες επιστημονικών δημοσιεύσεων τονίζουν ότι το multitasking «δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό». Συγκεντρώσου κάθε φορά σε έναν και μοναδικό στόχο και θα δεις ότι τελικά θα τελειώνεις γρηγορότερα όσα αναλαμβάνεις.
Ο ήχος ενός μηνύματος, η τάση να κοιτάξεις τα Instagram Stories των φίλων σου, ένα βίντεο που θέλει να σου δείξει ο συνάδελφός σου. Υπάρχουν πολλοί περισπασμοί γύρω σου, ασχολίες που μπορούν εύκολα να σε αποδιοργανώσουν. Δοκίμασε να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις σου έτσι ώστε να μπορείς να ολοκληρώσεις την εργασία σου και να προχωρήσεις με τις προθεσμίες σου.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, ο Francesco Cirillo παρουσίασε την τεχνική Pomodoro και έδωσε στην έννοια του διαλείμματος άλλη διάσταση! Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο «Ντομάτα», ο χρόνος χωρίζεται σε διαστήματα των 25 λεπτών αυστηρά, τα οποία συνοδεύονται από πεντάλεπτα διαλείμματα.
Πρακτικά, θα χρειαστεί να λειτουργήσεις ως εξής:
- Να αποφασίσεις την εργασία σου για τα 25 λεπτά
- Να ρυθμίσεις το χρονόμετρό σου
- Να εργαστείς συγκεντρωμένα για να πετύχεις τον στόχο σου
- Αφού χτυπήσει το «ξυπνητήρι» που θα έχεις ορίσει, να κάνεις ένα πεντάλεπτο διάλειμμα
Σημαντική λεπτομέρεια: μετά από δυο ώρες αυστηρής τήρησης του Pomodoro προγράμματος, θυμήσου ότι δικαιούσαι ένα μεγαλύτερο διάλειμμα. Φτιάξε τον ελληνικό καφέ σου, απόλαυσέ τον και πάρε μια ανάσα πριν ξεκινήσεις ξανά δουλειά!
Αν το είδος της δουλειάς σου το επιτρέπει, οι μελωδίες που αγαπάς μπορούν να έχουν θέση στην εργασιακή σου καθημερινότητα. Η μουσική λειτουργεί ευεργετικά καθώς μειώνει το στρες, βελτιώνει τη διάθεσή σου και ως εκ τούτου αυξάνει την αποδοτικότητά σου. Αν νιώθεις χαρούμενος στο εργασιακό σου περιβάλλον, τότε αυτομάτως θα είσαι πιο παραγωγικός. Επιπλέον, όλη η υπόλοιπη μέρα, ακόμη και μετά το σχόλασμα, θα συνοδεύεται από μια ευχάριστη αύρα!